Laptele, produs principal in alimentatie
Laptele este cel mai utilizat produs in alimentatia oamenilor dar si a animalelor.
Copiii nou-nascuti dar si puii de animale consuma cu placere laptele care contribuie din plin la dezvoltarea lor.
Laptele a fost consumat din vechime ca aliment de baza in hrana diferitelor popoare, ca romanii, babilonienii, asirienii si grecii.
Datorita valorii sale hranitoare, laptele mai este numit si „sangele alb”;
In compozitia laptelui sunt foarte multe substante nutritive necesare vietii omului, de exemplu peste 45 elemente minerale, 20 aminoacizi, 4 feluri de lactoze, peste 10 acizi grasi, 25 vitamine, proteine.
Proteinele contribuie la mentinerea sanatatii si cresterii prin aminoacizii continuti.
Grasimea are rolul de a energiza organismul si de a forma rezervele de grasime in acesta.
Vitaminele isi aduc si ele aportul nutritiv la continutul laptelui.
Datorita faptului ca substantele nutritive din lapte se regasesc in procente optime, organismul uman asimileaza mai bine laptele decat orice alt aliment.
Laptele poate fi consumat proaspat, pasteurizat, sau transformat in produse lactate.
Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie si bivolita.
Necesitatea pasteurizarii laptelui
Pentru a evita infectarea organismului cu diferite bacterii, se prefera ca laptele sa se consume pasteurizat.
Pasteurizarea reprezinta mijlocul de conservare a alimentelor, in special a celor lichide, si a fost inventata Louis Pasteur, operatiune care se efectueaza azi cu pasteurizatoare pentru lapte.
Acest proces de conservare inseamna încalzirea alimentelor la temperatura de aproximativ 70 °C, si racirea imediata a acestora la temperatura de 4-6 °C.
Scopul pasteurizarii este acela de a elimina flora patogena a alimentelor fermentabile si în acest mod de a impiedica alterarea acestora, urmarindu-se totodata pastrarea in totalitate a însusirilor alimentului.
Pasteurizarea laptelui
Din fericire pe piata au aparut metode tehnologice complexe de evitare a alterarii alimentelor si mai ales a laptelui, incluzand pasteurizatoare pentru lapte.
Aceste pasteurizatoare pentru lapte utilizeaza aburul sau apa la temperatura inalta, ca agenti pentru schimbatoarele de caldura.
Etapele procesului de pasteurizare:
-
atingerea parametrilor prin circularea agentului
-
introducerea in instalatie a laptelui
-
pasteurizarea laptelui si trimiterea spre ambalare a acestuia
Incalzirea laptelui se produce instantaneu, temperatura mentinandu-se tot instantaneu, avand un efect minim asupra substantelor nutritive ce trebuie pastrate in compozitia laptelui.
Pentru producatorii de lapte si produse lactate care isi cauta un furnizor serios de pasteurizatoare pentru lapte recomandam Facility Distrib, care ofera echipamente de calitate superioara in domeniu.
Solutiile tehnologice importate direct si oferite de Facility Distrib ajuta la cresterea performantei sectorului de produse alimentare si contribuie la diminuarea costurilor de intretinere.
Sediul Facility Distrib este in Bacau, de unde si distribuie echipamente de la producatorii cei mai importanti din lume.
Un fierbator de lapte include componente diferite de exemplu: pompe pentru alimentare si suprapresiune, vase de inox necesare alimentarii, aparate de masura, control si pasteurizare, racorduri, etc.
Facility Distrib distribuie in afara de pasteurizatoare pentru lapte si alte produse necesare in procesul de productie: pompe, schimbatoare de caldura, filtre, sisteme de control, ventile, armaturi din inox, oale de condens, robineti de proba, umidificatoare, etc.
Aceasta gama diversificata de produse distribuita recomanda Facility Distrib drept cel mai potrivit partener pentru orice echipament tehnic dorit in procesele de productie, pentru diferite industrii.
axurejel
ianuarie 1, 2025 - 2:56 am
Противогаз это главное снаряжение купить противогаз