Exista utilaje de debitare ce folosesc apa alaturi de nisip sau alt agent abraziv pentru a decupa in foi de metal de cativa zeci de milimetri chiar. Secretul este presiunea la care este eliminat acest amestec de apa cu agent abraziv. Inainte de a iesi prin gura de eliminare, amestecul de debitare, parcurge un traseu format din furtunuri hidraulice. Aceste furtunuri sunt construite astfel incat sa reziste la presiuni de ordinul sutelor de bari.
Un bar este echivalentul la aproximativ o atmosfera. Aceasta defineste forta de presiune exercitata de atmosfera terestra, si este de aproximativ un kilogram forta pe centimetru patrat. Asadar este usor sa ne imaginam la ce presiuni colosale sunt proiectate furtunurile hidraulice sa reziste.
Daca la inceputul articolului exemplificam o aplicatie in care aceste furtunuri sunt utilizate, furtunurile hidraulice sunt folosite peste tot unde avem de lucru cu substante sub presiune.
Acestea au la baza un tub din material cauciucat sau tip PVC, imbracat cu mai multe straturi de protectie la presiune. Furtunurile hidraulice sunt asadar, furtunuri ramforsate cu camasi metalice de tip plasa, tesatura sau tubulare, peste care sunt adaugate, in functie de aplicatiile la care urmeaza a fi utilizate, diferite protectii. In cazul furtunurilor hidraulice de inalta presiune, aici vorbim de peste 600 Bari, gasim mai multe straturi de ramforsare de tip tesatura. Aceste straturi sunt suprapuse, alternand cu straturi de PVC sau cauciuc. Astfel se mareste considerabil rezistenta la presiune.
Dupa cum intalnim si la cele normale, furtunurile hidraulice au diferite grosimi, diametre ale gurilor dar si imbinari de mai multe tipuri. Cel mai des intalnit tip de imbinare este cea pe baza de filet fara cotitura. Evident, exista racorduri standard universale, dar producatorii de specialitate ofera si racorduri create special pentru un anumit tip de aplicatie.
Furtunurile hidraulice sunt folosite in aplicatiile unde trebuie transportata o substanta, fie ea fluida sau gazoasa, prin articulatii mobile ale bratelor de transport. Un exemplu elocvent este dat de utilajele din domeniul constructiilor unde se folosesc pistoane hidraulice. Pentru a transporta uleiul hidraulic de la compresor la pistoane sunt folosite aceste furtunuri hidraulice.
Rezistenta este cuvantul cheie la aceste furtunuri, deoarece data fiind natura scopului in care sunt utilizate, ele nu trebuie doar sa reziste la presiuni interne mari, ele trebuie sa faca fata diferitelor solicitari mecanice sau chiar chimice.
O comparatie mai plastica poate fi folosita pentru furtunurile hidraulice, acestea sunt ca niste artere prin care circula in deplina siguranta lichidul ce pune in miscare un utilaj. Printre utilizarile acestora putem enumera situatii in care dorim sa racordam de exemplu pompa de presiune la un cric pneumatic. Tot asa, acest tip de furtun hidraulic este intalnit si in utilajele industriale cum ar fi presele hidraulice, la automobile gasim la sistemul de franare furtunuri hidraulice ce transporta lichidul de frana de la pompa la mecanismul de actionare a discurilor.
Exemplele de utilizare ale furtunurilor hidraulice sunt la fel de variate ca si diametrele lor sau ca modurile de imbinare, insa un lucru e clar, fara acestea, cu siguranta lumea ar sta pe loc.
Lasă un răspuns